Meningsuiting

Je mening

08.11.2010

User info

CaRoos

't Atrium

Bekijk meer clips van:

Roadshow

Meer

't Atrium

Meer

8 november workshop 1

Meer

Meningsuiting

08.11.2010

Login om je reactie te geven.

Reacties

 • Schrijf je reactie

  Duitsland Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie, zoeken Bundesrepublik Deutschland (Details) (Details) Basisgegevens Officiële landstaal Duits Hoofdstad Berlijn Regeringsvorm Federale parlementaire republiek Staatshoofd Bondspresident Christian Wulff Regeringsleider Bondskanselier Angela Merkel Oppervlakte 357.022 km² [1] (2,3[2]% water) Inwoners 82.491.000 (2004)[3]
  82.329.758 (2009)[4] (230,6/km² (2009)) Inwoneraanduiding Duitser Overige Motto Einigkeit und Recht und Freiheit
  "eendracht en gerechtigheid en vrijheid" Volkslied Das Lied der Deutschen Munteenheid euro (EUR) UTC +1 (zomer +2) Nationale feestdag 3 oktober (Dag van de Duitse eenheid) Web | Code | Tel. .de | DEU | 49 Voorgaande staten ← 
  ←  1990 (Duitse hereniging) Topografie Portaal    Duitsland Portaal    Landen & Volken

  De Bondsrepubliek Duitsland (Duits: Bundesrepublik Deutschland), kortweg Duitsland (Duits: Deutschland), is een land in Centraal-Europa. Het heeft een grondgebied van 357.022 km² en grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Duitsland heeft met 82.329.758 (2009) inwoners de grootste bevolking van alle landen in de Europese Unie. Hoofdstad en grootste stad van het land is Berlijn.

  Het huidige Duitsland bestaat sinds de hereniging van de Bondsrepubliek en de DDR in 1990. Duitsland als natiestaat bestaat echter al sinds 1871, toen het Duitse Rijk ontstond uit een groot aantal staten die voordien de Duitse Bond vormden. Als voorganger daarvan kan het Heilige Roomse Rijk worden gezien, dat bijna 1000 jaar bestond. De Duitse geschiedenis begint echter reeds in de 1e eeuw v.Chr., toen al sprake was van Germanië, een gebied dat bewoond werd door vooral Germaanse stammen.

  De Bondsrepubliek Duitsland is een federatie van zestien deelstaten, in het Duits Bundesländer of Länder (enkelvoud Land) geheten. Het is een federale parlementaire republiek en een belangrijk lid van de economische, politieke en militaire organisaties in Europa en de wereld. Het land is onder andere lid van de EU en de eurozone, de VN, de NAVO en de G8. Duitsland is daarnaast de belangrijkste handelspartner van Nederland en België en was in 2008 de vierde economie naar nominaal bnp, de grootste exporteur en de op een na grootste importeur ter wereld.

  Inhoud [verbergen] 1 Geschiedenis 2 Demografie 2.1 Bevolking en religie 2.2 Taal 3 Geografie 3.1 Noord-Duitsland 3.2 West-Duitsland 3.3 Oost-Duitsland 3.4 Zuid-Duitsland 4 Bezienswaardigheden 5 Overheid en politiek 5.1 Politiek systeem 5.1.1 Parlement en kiessysteem 5.1.2 President en regering 5.2 Federaal systeem 5.3 Partijen 5.4 Lidmaatschap internationale organisaties 6 Economie 7 Klimaat 8 Landgebruik 9 Landsverdediging 9.1 Defensietakken 9.2 Militaire mankracht 9.3 Militaire uitgaven 10 Verkeer en vervoer 11 Cultuur en wetenschap 12 Zie ook 13 Externe links 14 Bronnen, noten en/of referenties [bewerken] Geschiedenis Zie Geschiedenis van Duitsland voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Proclamatie van het Keizerrijk 1871 in Versailles, befaamd schilderij van Anton von Werner.

  Vóór 1871 waren de enkele Duitse staten (bijvoorbeeld Pruisen en Beieren) alleen los met elkaar verbonden. In dat jaar sloten de Zuid-Duitse staten zich aan bij de in 1867 gevormde Noord-Duitse Bond. Sindsdien hoorde Oostenrijk definitief niet meer bij Duitsland. Het Duitse Keizerrijk was een moderne federale rechtsstaat, maar het nationale parlement, de Rijksdag, mocht nog niet de regeringsleider bepalen. Dat was voorbehouden aan de Duitse keizer, die altijd en qua grondwet de Pruisische koning was. Het Keizerrijk ging sterk mee in de industriële revolutie en had ook koloniën. De Eerste Wereldoorlog, waaraan het Keizerrijk grote of zelfs de grootste medeschuld had, werd het land fataal. Op 11 november 1918 moest het tegenover Frankrijk, het Britse Rijk en andere landen capituleren. De overwinnaars legden het land zware boetes op en namen het de koloniën en tien procent van het grondgebied af.

  In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd. De zware lasten die het land van buiten opgelegd waren, het niet goed werkende politieke systeem, de sociale onrust en de wereldwijde economische crisis maakten in 1933 de weg vrij voor de overname van het land door de nationaalsocialisten onder leiding van Adolf Hitler.

  De door het Hitler-rijk begonnen Tweede Wereldoorlog leidde in 1945 tot de bezetting van het land door de geallieerde Russische, Britse, Amerikaanse en Franse strijdkrachten. De gebieden in het oosten werden aan Polen en de Sovjet-Unie toegewezen en de Duitse bevolking werd uit deze gebieden en de rest van Oost-Europa verdreven. De overlevenden van deze in totaal ruim 15 miljoen mensen werden opgenomen in de rest van Duitsland.

  In de oostelijke bezettingszone van Duitsland richtten in 1949 de communisten met hulp van de Sovjet-Russische bezetters een dictatuur op, Duitse Democratische Republiek (DDR) geheten. In dat zelfde jaar kwam in het Westen de Bondsrepubliek Duitsland tot stand, een parlementaire democratie. Hoofdstad van deze staat werd Bonn aan de rivier de Rijn.

  Demontage van de Berlijnse muur, december 1989

  Al eerder sloot de DDR zich door grensmaatregelingen van het Westen af. Wel bleef de grens tussen West-Berlijn, dat door Westerse troepen bezet bleef, en Oost-Berlijn open. Nadat meer dan twee miljoen Duitsers uit de DDR naar het Westen waren gevlucht, bouwden de communisten in 1961 de Berlijnse Muur. De val van het communistische blok en het einde van de Koude Oorlog betekenden ook de val van de muur op 9 november 1989, de opening van de grenzen tussen de twee Duitslanden en uiteindelijk de hereniging op 3 oktober 1990.

  Het heeft de Bondsrepubliek Duitsland veel moeite gekost de twee delen van Duitsland ook in maatschappelijk en economisch opzicht te verenigen. Nog altijd maakt het voormalige Oosten in economisch opzicht een minder florissante ontwikkeling door dan het voormalige West-Duitsland.

  De Bondsrepubliek was een van de eerste staten die zich in de jaren 50 had aangesloten bij de ontwikkeling die tot de Europese eenwording leidde. Per 1 januari 2002 is Bondsrepubliek Duitsland met elf andere Europese landen binnen de Europese Unie overgegaan op de euro als nationale munteenheid.

  [bewerken] Demografie [bewerken] Bevolking en religie Zie Bevolking van Duitsland voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Bevolkingsopbouw in 2005

  Duitsland heeft 82.329.758 (2009) inwoners waarvan circa 67 procent zich bekennen tot een religie en 33 niet. Met bijna 31 procent (25,46 miljoen mensen)[5] (31 december 2007) vormen de katholieken de grootste groep. Zij wonen hoofdzakelijk in het zuiden en het westen.

  De Dom van Keulen is een van de grootste kerken ter wereld

  Bijna 30,2 procent (24,8 miljoen)[6] van de bevolking is lid van de Evangelische Kerk in Duitsland (31-12-2007). Dit verbond van kerken is vooral luthers en deels gereformeerd (calvinistisch en zwingliaans). Zij wonen vooral in het noorden. Verder zijn er nog 1,8 procent orthodoxe christenen en overige kerkleden. Bij elkaar zijn er 63 procent christenen [7] in Duitsland. De getelde kerkgangcijfers zijn dat 4,2 procent van de bevolking een katholieke kerk op zondag bezoekt (in 2007) en ongeveer 1,2 procent een EKD-kerk (in 2007). Er is een kleine joodse minderheid van 0,2 miljoen (meestal recente immigranten uit Oost-Europa en Rusland) en er zijn 3,3 miljoen moslims (3,7 procent).

  Meer dan de helft van de bevolking in het gebied dat vroeger Oost-Duitsland was en in het noordelijke bundesland Hamburg hangt geen godsdienst aan.

  De katholieke en evangelische kerken en de synagogen worden gefinancierd door een bijzondere kerkbelasting op basis van de inkomstenbelasting. Daaraan is alleen door uittreden uit de kerkgemeenschap te ontkomen. Veel kerken kampen met groot verlies van leden en daardoor financiële problemen.

  Sinds het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw zijn miljoenen gastarbeiders uit andere landen (vooral voormalig Joegoslavië, Griekenland, Turkije en Italië) naar Duitsland gekomen om er te werken. Hieronder zijn er thans ongeveer 3,3 miljoen moslims, hoofdzakelijk Turken en Koerden. In totaal zijn er zeven miljoen buitenlanders, waarmee de bevolking in totaal uitkomt op 82,4 miljoen. 91,5% van de bevolking is Duits.

  [bewerken] Taal Zie Talen in Duitsland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

  De taal die in Duitsland wordt gesproken is hoofdzakelijk Duits. Deze Germaanse taal is nauw verwant aan het Nederlands, Engels en de Noord-Europese talen. Duits wordt ook in Oostenrijk, Zwitserland en andere aan Duitsland grenzende landen gesproken, maar het Duits heeft nergens zoveel sprekers als in Duitsland zelf. Naast het standaard-Duits, ook Hochdeutsch genoemd, zijn er dialecten. De belangrijkste grens daarbij is die tussen de Noord- en de Zuid-Duitse dialecten. In het noorden werd oorspronkelijk Nederduits (Platt) gesproken. De dialecten van het zuid-westen (waarbij taalkundig ook het Zwitserduits hoort) verschillen van de rest.

  Vrijwel alle Duitsers spreken Duits. De Denen, Friezen, zigeuners, en Sorben zijn de inheemse niet-Duitssprekende minderheden.

  [bewerken] Geografie Zie Geografie van Duitsland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

  Duitsland ligt in de Westerse helft van Centraal-Europa, in het noorden grenzend aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Oude beschrijvingen noemen Duitsland het land tussen de Zee en de Alpen.

  Het land kan in drie belangrijke geografische gebieden worden verdeeld: de Duitse laagvlakte in het noorden, de centrale Duitse middengebergten, en, in het zuiden, de Alpen. Het klimaat is gematigd, al is er wel aanzienlijke variatie. Bijna twee derde van de bossen van het land bestaat uit naaldbomen, de rest is hoofdzakelijk beukenbos.

  Politiek is het Duitse grondgebied verdeeld op 16 deelstaten, in het Duits Bundesländer of Länder (ev. Land) geheten.

  [bewerken] Noord-Duitsland Hamburg in Noord-Duitsland

  Bij het noorden telt men naast Hamburg en Bremen, die eigen deelstaten zijn, ook de deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en vaak ook het voormalig Oost-Duitse Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het Noorden ligt aan Noordzee en Oostzee en wordt onder meer door de rivieren Eems (Ems), Wezer (Weser), Elbe en de Oder doorstroomd. Het land is plat (Noord-Duitse Laagvlakte) en vrij dun bevolkt. De grootste is Hamburg met 1,7 miljoen inwoners; het is ook een belangrijk industrieel centrum en heeft een belangrijke haven. In mindere mate hetzelfde geldt voor Bremen en Kiel.

  Het noorden is zwaar gecultiveerd, ondanks de slechte grond. De gewassen uit deze streek zijn onder andere tarwe, rogge, gerst, haver, aardappels en suikerbieten. Melkvee wordt veel gefokt, vooral in Sleeswijk-Holstein. Varkensvlees, rundvlees en kip zijn andere veeproducten. In het algemeen is het noorden van Duitsland, op het oosten na, het economisch zwakste deel van Duitsland.

  [bewerken] West-Duitsland Het Ruhrgebied.

  Noordrijn-Westfalen (NRW), dat aan Nederland en België grenst, is de deelstaat met de meeste inwoners (18 miljoen) en wordt meestal als het westen van Duitsland aangeduid. Verder kan men ook Rijnland-Palts, Hessen en het kleine Saarland bij het westen tellen. De grootste stad is Keulen (Köln) met rond een miljoen inwoners, belangrijk is ook de NRW-hoofdstad Düsseldorf met zijn grote luchthaven en natuurlijk het Ruhrgebied met in totaal meer dan drie miljoen inwoners. Al deze steden liggen in NRW, noemenswaard zijn verder ook de Rijnland-Paltse hoofdstad Mainz en vooral Frankfurt am Main in Hessen.

  Het centrale hoogland bestaat uit de Rijnvallei, het Harz berggebied en het Thüringse bos. De rivier de Rijn die door West-Duitsland en tussen Bingen en Bonn stroomt door een steile kloof, is beroemd om zijn mooie landschap, wijngaarden en kastelen. Langs de noordelijke rand van de Rijnvallei liggen de industriële gebieden van Duitsland, waaronder het Ruhrgebied, dat wél door grote werkloosheid wordt geteisterd. De zuidelijke sectie van het Rijnland, dat de Eifel en Hunsrück-bergen bevat, is grotendeels landbouwgrond en heeft beroemde wijngaarden, vooral in de vallei van de Moezel.

  [bewerken] Oost-Duitsland Dresden met zijn Frauenkirche, die in 1945 vernietigd en in 1994-2005 weer opgebouwd werd.

  Vóór 1945 begreep men onder Oost-Duitsland vooral het oude Pruisen ten oosten van de rivier de Elbe. Daarna was het begrip eerst voorbehouden aan de verloren Ostgebiete (die nu grootdeels in Polen liggen). Nu bedoelt men ermee het grondgebied van de voormalige DDR, dus de deelstaten Brandenburg, Saksen, Saksen-Anhalt, Thüringen en het onder Noord-Duitsland al vermelde Mecklenburg-Voor-Pommeren. De deelstaat en Duitse hoofdstad Berlijn omvat met zijn westerse helft ook een gebied dat tussen 1945 en 1990 nauw met de Bondsrepubliek was verbonden. Berlijn met zijn 3,4 miljoen inwoners ligt trouwens maar 60 kilometer van de Poolse grens.

  In het zuiden van het oosten zijn de industriële centra gevestigd dichtbij de Elbe-rivier en zijn zijrivieren. De belangrijkste steden zijn hier Leipzig, Dresden, Chemnitz, Halle en Erfurt.

  [bewerken] Zuid-Duitsland Zugspitze in Beieren

  In het zuiden liggen de twee grote deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. München, de Beierse hoofdstad, is de grootse stad in het zuiden met 1,3 miljoen inwoners en een belangrijk economisch en cultureel centrum. Stuttgart is de hoofdstad van Baden-Württemberg. In het algemeen is het zuiden het rijkste gedeelte van Duitsland.

  Door het zuiden stromen de rivieren de Donau, Iller, Lech, Isar, Neckar en de Main. Het hoogste punt is de Zugspitze (2963 m) in de Beierse Alpen. Verder bestaat het gebied uit plateaus en beboste bergen, bijvoorbeeld het Zwarte Woud, de hooglanden van Zwaben en het Bohemer Woud. Het gebied rondom het Bodenmeer is een populair toeristengebied. De belangrijkste landbouwproducten van het gebied zijn fruit, tarwe, gerst en zuivelproducten.

  [bewerken] Bezienswaardigheden Zie: Werelderfgoed in Duitsland. [bewerken] Overheid en politiek Zie Staatsinrichting van Duitsland voor het hoofdartikel over dit onderwerp. [bewerken] Politiek systeem

  De Bondsrepubliek Duitsland met haar grondwet van 23 mei 1949 is een democratisch-parlementaire bondsstaat. De grondwet kan door een tweederdemeerderheid in bondsdag en bondsraad gewijzigd worden. Enkele artikelen, waarin de basisprincipes van de grondwet zoals de federale structuur van de staat, de democratische, sociale en rechtsprincipes van de staat, en de onschendbaarheid van de menselijke waarde van het individu, zijn van iedere wijziging uitgesloten.

  [bewerken] Parlement en kiessysteem De Rijksdag in Berlijn, parlementsgebouw van 1894-1933 en weer sinds 1999.

  Het Duitse parlement heet Bondsdag (Deutscher Bundestag) en wordt normaliter alle vier jaar door de volwassene Duitsers gekozen. Het kiessysteem voor de Bondsdag baseert in principe op evenredige vertegenwoordiging maar heeft ook kenmerken van het districtenstelsel. Een kiesdrempel van vijf procent zorgt ervoor dat heel kleine partijen buiten het parlement blijven.

  De Bondsdag vergadert in het historische gebouw van de Rijksdag in Berlijn. Er zijn minimaal 598 volksvertegenwoordigers, vanwege het kiessysteem zijn het meestal iets meer. De huidige Bondsdag, gekozen in 2009, telt 611 leden, de bondsdagpresident is de christendemocraat Norbert Lammert. De volgende verkiezingen zijn in september 2013.

  De Bondsdag is het machtigste orgaan in het politieke stelsel: het stemt over wetten, het kiest de regeringsleider, de bondskanselier, gedeeltelijk de bondspresident en de bondsrechters, het controleert de regering en de geheime diensten en het beslist over volkenrechtelijke verdragen en over de militaire inzet van het leger

  [bewerken] President en regering Christian Wulff, bondspresident sinds 2010

  De Duitse bondspresident (Bundespräsident der Bundesrepublik Deutschland) is het staatshoofd. Hij representeert de republiek. Verder tekent hij wetten en benoemt de regeringsleden. Hij heeft ook een minder belangrijke rol bij de verkiezing van een nieuwe regeringsleider, die echter in principe wordt gekozen door de bondsdag. In de dagelijkse politiek is hij nauwelijks betrokken, maar hoe hij zijn ceremoniële functies vervult is aan hem zelf. Hoewel van hem wordt verwacht dat hij boven de partijen staat mag hij politieke opvattingen uitdrukken.

  De bondspresident wordt elke vijf jaar verkozen, door een speciaal orgaan, de bondsvergadering, die enkel voor dit doel samenkomt. De bondsvergadering bestaat uit alle bondsdagleden en een even groot aantal van vertegenwoordigers van de deelstaatparlementen. Een bondspresident kan aansluitend aan zijn eerste ambtsperiode één keer worden herkozen.

  Bundeskanzlerin Angela Merkel (sinds 2005) van de christendemocraten is de eerste vrouwelijke regeringsleider van Duitsland.

  De bondsregering (Bundesregierung) bestaat uit de bondskanselier (Bundeskanzler) en de bondsministers. De bondskanselier wordt door de bondsdag gekozen, de bondsministers door de bondskanselier. In de praktijk echter moet de bondskanselier aan de wensen van zijn partij en de coalitiepartijen voldoen, echt uitzoeken kan hij niet meer dan twee, drie ministers.

  De regering, ook Bundeskabinett genoemd, werkt volgens drie principes:

  Ministerprincipe: Ieder minister kan over zaken beslissen die met zijn eigen ministerie te maken hebben. Kollegiaalprincipe: Over zaken die meerdere ministeries betreffen beslist het kabinett. Kanseliersprincipe: Volgens art. 65 van de grondwet heeft de bondskanselier de Richtlinienkompetenz. Over zaken die hij zeer belangrijk vindt kan hij alleen beslissen. In de praktijk gebruikt de kanselier dit recht nauwelijks, omdat het tot grote ontevredenheid van het kabinett zou leiden. Toch is de positie van de kanselier sterker dan die van regeringsleiders in veel andere landen. [bewerken] Federaal systeem Deelstaten:1.Baden-Württemberg 2.Bayern 3.Berlin 4.Brandenburg 5.Bremen 6.Hamburg 7.Hessen 8.Mecklenburg-Vorpommern 9.Niedersachsen 10.Nordrhein-Westfalen 11.Rheinland-Pfalz 12.Saarland 13.Sachsen 14.Sachsen-Anhalt 15.Schleswig-Holstein 16.Thüringen

  Tot de Bondsrepubliek horen Länder, deelstaten (niet officieel, maar vaker te horen is Bundesländer). Sinds 1990 zijn het zestien, daarvoor waren het tien plus West-Berlijn dat een speciale status had. De grondwet bepaalt waarover de bond alleen, waarover de bond en de deelstaten samen en waarover alleen de deelstaten kan/kunnen beslissen.

  Een deelstaat heeft een grondwet, een parlement en een regering zoals een volwaardige staat. De deelstaatsregeringen sturen vertegenwoordigers naar de bondsraad (Bundesrat). Dit orgaan wordt niet als federale parlementskamer beschouwd, maar heeft wel die functie: wetten, die ook tot de competentie van de Länder horen, moeten ook door de bondsraad worden goedgekeurd. De bondsraad telt 69 leden. Elk land heeft, afhankelijk van de grootte van zijn bevolking, drie tot zes stemmen, die echter 'in blok' uitgeoefend moeten worden. Omdat in veel deelstaatsregeringen niet dezelfde partijen zitten als in de bondsregering, is het vaak moeilijk om een toestemming van de bondsraad te krijgen.

  Baden-Württemberg Beieren (Bayern) Berlijn (Berlin) Brandenburg Mecklenburg-Voor-Pommeren (Mecklenburg-Vorpommern) Nedersaksen (Niedersachsen) Noord-Rijnland-Westfalen (Nordrhein-Westfalen) Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz) Saarland Saksen (Sachsen) Saksen-Anhalt (Sachsen-Anhalt) Thüringen [bewerken] Partijen

  Partijen bestaan in Duitsland sinds de jaren 1860. Al in het Keizerrijk vervulden ze in het parlement een belangrijke functie, sinds 1918 komen ook de regeringsleden uit haar rijen. Van 1933 tot 1945 waren in Duitsland alle partijen behalve de nationaalsocialistische verboden. De meeste huidige partijen werden dus in 1945 (opnieuw) gesticht.

  De grootse partij is de christendemocratische CDU, die in Beieren zelf niet optreedt maar het veld overlaat aan haar zusterpartij CSU. Samen vormen ze één fractie in de bondsdag. De meeste bondskanseliers en bondspresidenten waren lid van de CDU/CSU, die samen ook die Union worden genoemd. De andere grote partij is de sociaaldem

  posted 08.11.2010 14:39 jelle97