Blog

Op het blog van Clips voor Vrijheid houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom het project en lees en zie je wat anderen bezighoudt. Denk jij een leuk blog item voor ons te hebben? Mail naar info@holy.nl

Clips voor Kinderrechten

 “Dat mag je niet zeggen!” als je je moeder dit hoort zeggen kan je haar wijzen op artikel 13 van het internationale Kinderrechtenverdrag. Alle kinderen hebben namelijk recht op vrije meningsuiting. Mag je dan alles zeggen wat je wilt? Nee, je mag bijvoorbeeld niet discrimineren of iemand beledigen of pesten. Naast dit artikel zijn er nog 53 artikelen over bijvoorbeeld gezond eten en drinken, gezondheidszorg en privacy. Deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties op 20 november 1989. Dit jaar dus precies 25 jaar geleden. Tot nu toe hebben 193 landen dit verdrag ondertekend. Op 20 november wordt het 25-jarig jubileum in het hele land gevierd!

Amsterdamse basisscholen maakten animatieclips over kinderrechten. De kinderen dachten na over hun eigen rechten in Nederland maar ook in landen waar sommige rechten niet zo vanzelfsprekend zijn. Welke rechten de kinderen zelf belangrijk vinden is te zien op de showreel Clips voor Kinderrechten. 

 

 

 

Meer

Clips voor Vrede en Vrijheid 2014

Ruim vierhonderend kinderen uit groep 7 en 8 uit Woerden e.o maakten animatieclips over vrede en vrijheid in aanloop naar 5 mei, bevrijdingsdag. De beste clips zijn verwerkt in een showreel en vertoond op radio en televisiezender RPL FM Woerden. 

Laat u verrassen door de visie van basisschoolleerlingen en bekijk de showreel hier.

Meer

Clips voor Vrijheid op TV West

In de week voorafgaande aan de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei, zendt TV West unieke korte clips voor Vrijheid uit. De clips zijn gemaakt door leerlingen van het Haags Montessori Lyceum en het Stedelijk Dalton College. Zij kregen de opdracht aan de slag te gaan met het thema ‘vrijheid’ vanuit hun eigen belevingswereld. Eigen ideeën, gevoelens en visies over het thema staan centraal en worden verbeeld in de animaties. De clips worden gedurende de hele week op TV West uitgezonden tussen de reguliere programma’s door.


Bekijk hier alle clips die worden uitgezonden.

Meer

Nieuw: Clips voor Tolerantie

Clips voor Tolerantie is een inspirerend nieuw HOLY lesprogramma in het verlengde van de Clips voor Vrijheid animatieworkshops. Jongeren worden tijdens Clips voor Tolerantie uitgedaagd om vanuit hun eigen belevingswereld met elkaar in gesprek te gaan over wat tolerantie eigenlijk is en in hoeverre zij zelf tolerant kunnen en willen zijn. De gespreksonderwerpen worden daarbij zo breed mogelijk verkend.

Clips voor Tolerantie workshops bestaan uit een voorbereidende les en een animatieles. Deze workshops kunnen zelfstandig gegeven worden, en kunnen ook worden gebruikt als verdiepingsmodule voor het bestaande Clips voor Vrijheid lesmateriaal.

Sinds de pilot december 2011 werkten al drie scholen met het materiaal. Dat leverde interessante clips op en boeiende gesprekken in de klas. Leraren ervoeren het Clips voor Tolerantie lesmateriaal als 'heel aansprekend'. 'Het is duidelijk te merken dat leerlingen vanuit hun eigen ervaringen zelf veel onderwerpen hebben om te bespreken', aldus een docente van het Sint Monfort College in Rotterdam.

Voor scholen met een HOLY Partnership wordt het Clips voor Tolerantie lesmateriaal binnenkort online vrijgegeven op de Clips voor Vrijheid docentenwebsite. Partnerscholen kunnen zo gemakkelijk zelf aan de slag!

Geïnteresseerd in het boeken van een Clips voor Tolerantie workshop bij u op school? Neem dan contact met ons op via: 020-7163770 of mail naar info@holy.nl.

Clips voor Tolerantie is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Kerk en Wereld.

Meer

Clips voor Vrijheid genomineerden aan het woord!

Doe je mee met Clips voor Vrijheid, dan doet jouw clip automatisch mee aan de jaarlijkse Clips voor Vrijheidwedstrijd. Ieder jaar kiest onze vakjury uit alle gemaakte clips 10 genomineerden. Deze genomineerden krijgen op 5 mei een speciale VIP-tour op een nabijgelegen Bevrijdingsfestival. Hun clips worden getoond op grote schermen door heel Nederland en back-stage ontmoeten ze artiesten en presentatoren.

Wat je je daarbij precies moet voorstellen? Clips voor Vrijheidgenomineerden Sien Hendriks en Annelie van Kaathoven (16 jaar) gingen met HOLY naar het Bevrijdingsfestival Den Bosch. Daar besteedde presentator Jan Jaap van der Wal speciaal aandacht aan hun clip ‘Kleding Fabriek’. Daarna maakten Sien en Annelie een uitgebreide back-stage tour. Bekijk hieronder het videoverslag van deze geweldige dag. Wie weet behoor jij volgend jaar tot de genomineerden!

Meer

Later