Blog

Op het blog van Clips voor Vrijheid houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom het project en lees en zie je wat anderen bezighoudt. Denk jij een leuk blog item voor ons te hebben? Mail naar info@holy.nl

Twaalf genomineerden Clips voor Vrijheid 2011 bekend

De clip van Luuk Pentinga (15) en Martijn Smeenk (14) is simpel maar duidelijk: een bouwpakket van een (vredes)duif. “Vrijheid bereik je niet in één keer, dat wilden we laten zien.” Deze opmerkelijke animatieclip is één van de twaalf genomineerden voor de wedstrijd Clips voor Vrijheid 2011.

 

 

Hoe ervaren jongeren vrijheid in Nederland? Wat betekent vrijheid eigenlijk? En hoe zit dat in andere landen? Deze onderwerpen kwamen aan bod in de workshops die Clips voor Vrijheid voor het vijfde achtereenvolgende jaar organiseerde. Op basis- en middelbare scholen, bij welzijnsorganisaties en in bibliotheken door het hele land maakten ruim 3000 jongeren hun eigen clip over vrijheid.

Dat vrijheid veel gezichten heeft, laten de clips goed zien. Open grenzen en vrijheid van media. Discriminatie en ‘zijn wie je wilt zijn’. Verliezers en winnaars. Vluchtelingen en oorlog. Vrijheid kan zelfs nutteloos zijn, volgens Emma Verhulp (15). Ze geeft in haar clip diverse voorbeelden: als je nooit je kamer hoeft op te ruimen, als je nooit naar school hoeft en als je een wapen bij je mag hebben. “Onder vrijheid versta ik dat je mag doen wat je wilt, maar dat er wel regels aan vast moeten zitten. We zijn toch met z’n allen op deze wereld; het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen.”

Dit jaar zal een jongerenjury, die bestaat uit oud-winnaars van Clips voor Vrijheid, op 2 mei de drie winnaars bekendmaken. Want jongeren zelf kunnen het beste beoordelen of de clip en de boodschap goed overkomen.

Op de bevrijdingsfestivals op 5 mei in Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Zwolle, Wageningen en Groningen worden de beste Clips voor Vrijheid op grote schermen vertoond. Winnaars en genomineerden winnen een backstage VIP tour of een interview op het podium.

Meer

Later Eerder